Ga naar inhoud

Dag van het Wad 2019

Terschelling pakt uit tijdens de Dag van het Wad. Op zaterdag 29 juni en zondag 30 juni vieren we het 10 jarig bestaan van de Unesco Werelderfgoed status van de Waddenzee. Een internationaal feest dat ook op Terschelling gaat plaatsvinden.

Unieke activiteiten
Om bezoekers de schoonheid van dit pure natuurgebied te laten beleven zijn er tal van activiteiten die uniek te noemen zijn. Ontwaken op het Wad met een wandeling en ontbijt, je kunt in een kano naar de zeehonden, een wadlooptocht en oesters proeven, een uniek rondje over de Boschplaat, een zwerfwandeltocht over het Groene Strand, een culinaire ontdekkingstocht en meer…

Kies je favoriete activiteit en reserveer snel.

Voel het eilandleven ontluiken op deze bijzondere tocht met verhalen en ontbijt. We wandelen van de stilte in de polder over de kwelder de Oeltjes, via de geur van de zilte dauw op de Grië naar het krieken van de dag op het wad. We ontbijten onder de Waddendijk terwijl de zonsopgang de dag begint te kleuren. 

Een wandeling die je rijker maakt door de eilandverhalen van Marloes.

 “De ochtend, die het meest gedenkwaardige deel van de dag is, is het uur van ontwaken” - Henry Thoreau. 

Marloes laat je anders naar het landschap kijken. Ga mee op dit avontuur langs Unesco Werelderfgoed De Waddenzee!

Start: Verhalen-atelier Oosterend
Duur: circa 2,5 uur

Prijs: € 24,50 p.p. incl. ontbijt met eilandproducten
Reserveren >>
Zaterdag 29 juni Tijd: 4.30 uur

Tip: laarzen aan of schoeisel dat sporen van slib mee mag nemen.

Een bijzondere vier en een half uur durende excursie in dit prachtige natuurgebied. De vele planten- en vogelsoorten, weidse vergezichten over kwelders, duinen, Noord- en Waddenzee maken het een unieke ervaring. De Boschplaat is gekwalificeerd als Europees Natuurreservaat en maakt deel uit van het Werelderfgoed.

Dit rondje Boschplaat gaat via de tweede duintjes naar de vogelwachterspost terug naar het startpunt van de excursie.
Zelf meenemen: Wandelschoenen, eigen drinken en eten. Denk aan zonnebrandcreme en een handdoek. Je moet door slenken waden, dat kan kniediep zijn.

Speciaal in het kader van de Dag van het Wad op 29 juni van 11:30 tot 16:00 uur.

Zaterdag 29 juni van 11.30 tot 16.00 uur | Prijs € 17,50  p.p. | Reserveren >>

Een unieke wandeling over het wad, via de kwelders richting de 3e eendenkooi op het Europees natuurreservaat de Boschplaat en terug gebracht worden met huifkar.. Ervaar “het gevoel wat ik bedoel”. Het mooie Unesco Werelderfgoed belopen, bekijken, voelen en proeven. Onderweg vertelt een gids verhalen over de natuur en als afsluiting is er een heerlijke oesterproeverij met bubbels. Inclusief gebruik van wadloopschoenen of laarzen.

Zaterdag 29 juni | 13.00 uur tot 15.30 uur |
Prijs: € 29,50 p.p. Kinderen tot 12 jaar € 17,50 | Reserveren >>

Puur Terschelling Oosterend 39 Terschelling

De 'Grote 5' wadkano-tocht is één van de meest bijzondere manieren om actief het Wad te verkennen. Samen met een boswachter van Staatsbosbeheer vaar je langs het eiland, richting de zeehonden. De activiteit start vanaf het Groene Strand op West-Terschelling. Na een goed uur varen bereik je de zandplaat tussen Vlieland Terschelling waar alle zeehondjes liggen te zonnen. Ze komen vaak op nog geen meter afstand van je kano! Het belooft een onvergetelijke tocht te worden.

Speciaal voor de Dag van het Wad!

Zaterdag 29 juni om 11.45 uur 
Prijs: € 49,50 p.p. | Reserveren >>

Het waddengebied is niet alleen prachtig, maar biedt ook veel smakelijke ingrediënten voor een maaltijd. Flang neemt je mee op een culinaire wandeling, waarbij je zelf oesters, kokkels, zeewier, mosselen en alikruiken raapt. Daarna leer je de schelpen op verschillende manieren te bereiden tot een heerlijk diner of lunch in de kookstudio. Je krijgt de recepten mee naar huis in een mooi mapje.  Vertrek is vanaf de kookstudio, laarzen zijn in alle maten te lenen. 

Zaterdag 29 juni van 13.00 uur tot 19.00 uur
Prijs: € 65,-. incl. recepten, excl. drankjes.
Reserveren >>

Tijdens deze zwerfwandeltocht beleef de waddennatuur in optima forma. Tussen Waddenzee en Noordzeekust doorkruisen we de schitterende woeste duinen van de Noordsvaarder en het Groene Strand. Het 650 ha grote gebied heeft waardevolle natuur met pioniervegetatie, vochtige valleien, stuivende duinen en uitgestrekte zandplaten. Het is een prachtig gevarieerd gebied, dat ook volop ruimte biedt aan broed- en trekvogels. De elementen zorgen voor veel dynamiek zodat het gebied altijd in beweging is. Tijdens de wandeling duiken we ook in de geschiedenis van Terschelling. Al wandelend kom je zo ook meer te weten over de culturele erfenis van dit Waddeneiland.

Een groot deel van deze wandeling voert je letterlijk door het werelderfgoed Waddenzee. Zo ontdek je wat dit gebied zo uniek maakt en waarom het belangrijk is het te behouden.

Speciaal voor de Dag van het Wad!

Zondag 30 juni van 10.00 uur t/m 16.30 uur
Prijs: € 15,00 p.p. | Reserveren >>

Zondag kun je nog even lekker genieten van een wad-kanotocht. Wadkanoën is een heel bijzondere manier om actief het wad te verkennen. Deze activiteit start vanaf het Groene Strand. In overleg met de instructeur wordt een tocht uitgezet. Varend onder het eiland langs met de Brandaris op de achtergrond ervaar je op een unieke manier het prachtige UNESCO Werelderfgoedgebied de Waddenzee. 

Zondag 30 juni van 11.00 uur t/m 12.30 uur
Prijs: € 30,00 p.p. | Reserveren >>

Maak een korte maar prachtige wandeling in het Mooiste Natuurgebied van Nederland. Tijdens de wandeling vertelt Flang de mooiste en grappigste verhalen over het leven op het wad. Je maakt kennis met ons eigen Unesco Werelderfgoed door de ogen van een geboren Terschellinger. Leuk voor jong en oud!

Vrijdag 28 juni, aanvang 11.30 uur
Zondag 30 juni, aanvang: 14.00 uur

Duur: 1,5 uur. Prijs €15 p.p, kids (4-11 jr) €10.
Neem zelf laarzen mee of leen ze gratis bij de kookstudio. 

Beginpunt is bij de Ans, einde Oosterboutenweg, bij de dijk.
Reserveren >>

Tijdens de Dag van het Wad kun je met verschillende soorten boten naar de zeehonden. Elke trip heeft zijn eigen charme.

Talisman zeehondentocht
Ga mee met deTalisman op zeehondentocht. Een belevenis voor klein en groot. Zeehonden zien, dichtbij genoeg om ze, ook zonder verrekijker, goed te kunnen bekijken! De schipper geeft onderweg uitleg over de zeehonden en hun leefgebied. Neem ook een kijkje in het stuurhuis.  

Zaterdag 29 juni om 13:00 uur 
Prijs: € 10,00 p.p. | Reserven >>

Zeehondentochten met reddingboot Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg
Met de geheel gerestaureerde oudste motorreddingboot ter wereld, de 'Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg' uit 1907 op zeehondentocht. Bezoek het leefgebied van de zeehonden. Op een half uur varen van de haven van West-Terschelling huizen honderden van deze prachtige dieren op een zandbank. Ze laten zich vanuit de lage open kuip van de 'Rutgers' van dichtbij observeren. Een belevenis voor jong en oud.

Zaterdag 29 juni om 13:30 uur | Zondag 30 juni om 13:30 uur
Prijs: € 13,50 p.p. Kinderen t/m 12 jr. € 8,50 | Reserveren >>

Garnalenvissen en naar de zeehonden TS3-Viking
Ga mee op ontdekkingstocht en zie wat er leeft onder al dat water? Kijk in het sleepnet van de viskotter en de schipper legt precies uit wat het is. Alles gezien? Dan gaat het gauw terug in de Waddenzee. Bezoek het leefgebied van de zeehonden waar je ze van heel dichtbij én met respect voor de dieren, kunt bewonderen.

Zaterdag 29 juni om 12:00 | Zondag 30 juni om 12.00 uur
Prijs: € 17,50 p.p. Matroosjes t/m 11 jr € 10,00 | Reserveren >>

Ribexcursie naar de zeehonden
Wil je de zeehondjes eens van dichtbij bekijken? Maak dan met een speciale ribboot een tocht naar de zeehondenbank. Je ziet de zeehonden spelen met elkaar of lekker liggen zonnen op de zandbank. En omdat ze van nature nieuwsgierig zijn, komen ze vaak dichtbij de boot zwemmen. Het is dan ook voor iedereen, jong en oud, een onvergetelijke en bijzondere ervaring. Vergeet vooral je camera niet!

Zaterdag 29 juni om 11.00 uur | Zondag 30 juni om 11:00 uur
Prijs: € 25,00 p.p. | Reserveren >>

Voor gasten van de jachthaven, en alle andere gasten op Terschelling, ook voor eilanders. Vooral leuk voor kinderen! Zelf krabben vangen, en kwalletjes, en andere onder-water-beestjes, en ze dan bekijken van dichtbij met iemand die er meer van weet! Met aquariumbakken en opgezette vogels en andere dieren. 

Zaterdag 29 en zondag 30 juni van 10.00 uur tot 16.00 uur

Meer inspiratie