Zo kom je van het ene naar het andere Waddeneiland

Hoe kom ik van Terschelling naar Ameland? Of van Texel naar Vlieland? Het klinkt makkelijk: je vaart toch gewoon met een boot van het ene eiland naar het andere? Als je hebt gegoogled ben je erachter gekomen dat dit nog niet zo makkelijk is. Waddenhoppen is namelijk best gecompliceerd. Door zandbanken, wisselend getij en weersomstandigheden zijn er bijna geen vaste en directe afvaarten tussen de verschillende eilanden. Maar als je toch alle Nederlandse eilanden af wil, hoe doe je dat dan? Wij helpen je op weg!

Optie 1: Via 'de wal'

De eerste mogelijkheid is om via de vaste wal te reizen: Vanaf een eiland pak je de boot naar de wal en daar reis je naar de volgende vertrekhaven. Daar pak je de boot naar het volgende eiland. Dit kost behoorlijk wat reistijd, maar ook de waddenkust is mooi en zo ben je wel zeker van je overtocht. Naast optie 4, de watertaxi's, is dit in de winter de enige optie om van eiland naar eiland te komen. Meer informatie, tickets en tijden vind je hier: Texel (vanaf Den Helder), Vlieland (vanaf Harlingen), Terschelling (vanaf Harlingen), Ameland (vanaf Holwerd) en Schiermonnikoog (vanaf Lauwersoog).

Optie 2: TVTAS-tour

Mocht je toch alle eilanden af willen gaan zonder daarbij terug te gaan naar de vaste wal, dan is er een tweede en derde optie. Deze opties zijn er alleen in de zomer en voor optie 2 heb je behoorlijk wat plan-skills voor nodig. Het meenemen van een auto is in geen enkel geval mogelijk. Een fiets in beperkte aantallen, maar deze is ook te huur op alle eilanden.

Van Texel naar Vlieland

Van Texel naar Vlieland vaar je met de speciale scheepje 'De Vriendschap'. In het voorseizoen een aantal dagen per week, in het hoogseizoen iedere dag. Na de vaartocht kom je aan op de grootste zandvlakte van Noordwest-Europa: de Vliehors. Met een speciale strandbus word je daarna via de 'Sahara van het Noorden' naar hotel/cafe/restaurant Posthuys gebracht. Daar kun je verder met een gehuurde fiets of het openbare vervoer. Tickets en de dagen waarop de Vriendschap vaart vind en boek je hier!

Van Vlieland naar Terschelling

Van Vlieland naar Terschelling vaar je met de snelboot van Rederij Doeksen. Dit is waarschijnlijk de makkelijkste overtocht en deze is ook in de winter te boeken. Je vertrekt uit de haven van Vlieland en komt aan in de haven van West-Terschelling. Vanuit hier kun je het eiland verkennen per fiets of met het openbare vervoer. Deze overtocht duurt een half uur. Tickets en de dagen waarop de boot van Vlieland naar Terschelling vertrekt vind en boek je hier. 

Van Terschelling naar Ameland

Vanaf Terschelling naar Ameland is de overtocht vaak lastig. De overtocht is namelijk alleen mogelijk bij hoogwater. Hierdoor is hij slechts een aantal keer per week in het hoogseizoen te boeken. De overtocht maken kan met verschillende schepen; de MS Zeehond (ca. 2.5 uur) en de MS Ameland (ca. 3 uur). Je vertrekt vanuit de haven van West-Terschelling en komt aan in de haven van Nes, Ameland. Alle overtochten van Terschelling naar Ameland vind en boek je hier.

Van Ameland naar Schiermonnikoog

Van Ameland naar Schiermonnikoog kom je met de boot MS. Ameland. Net als voor de overtocht van Terschelling naar Ameland, geldt hier dat deze alleen in het hoogseizoen en slechts een enkele keer per week gaan. De overtocht met de MS Ameland duurt ca. 2.5 uur. Alle overtochten vind je hier.

Optie 3: Zeilen met de Eilandhopper

Naast alle 'reguliere' overtochten, is er ook nog de Eilandhopper. De Eilandhopper heeft een drietal historische zeilschepen: de Avontuur, de Helena en de Willem Jacob. Deze schepen maken verschillende tochten langs de Waddeneilanden. Je kan ervoor kiezen om een hele week mee te zeilen, of je boekt een enkele overtocht (met of zonder overnachting) naar een van de Waddeneilanden of havens op het vast land.  

De overtochten met de Eilandhopper duren over het algemeen langer dan de 'reguliere' overtochten, omdat ze afhankelijk zijn van de wind en het getij. De overtochten worden namelijk zeilend gemaakt, tenzij er echt 0 wind staat. Dan wordt het traject op de motor afgelegd. Je hoeft niet perse te kunnen zeilen, er is altijd iemand met ervaring aan borod die alles graag uitlegt. 

De dienstregeling en meer informatie over de Eilandhopper vind je hier.

Optie 4: Met de watertaxi

Boot gemist of zit je gewenste afvaart er niet tussen? De laatste optie is om te reizen met een van de watertaxi's. Dit zijn kleine schepen met vaak plaats voor maximaal 12 personen. De prijzen voor deze afvaarten liggen (veel) hoger dan de reguliere afvaarten en zijn op aanvraag. Een aantal verschillende watertaxi's die tussen de Waddeneilanden varen zijn: TX 25 watertaxiVlieland WatertaxiRederij NoordgatDe BazuinWagenborg Watertaxi en Waddentaxi MS Zeehond.

Boek je overnachting

De overtocht tussen de verschillende eilanden geboekt? Boek ook meteen je overnachting!