5 x fietsen op Terschelling

Terschelling is bij uitstek perfect om op de fiets te stappen. Het eiland staat bekend om haar prachtige en vooral gevarieerde natuur. Door de onderscheidende landschapstypes heb je een zeer diverse fietstocht. Je fiets zo van de duinen het bos in, via de polders en kwelders naar de dijk. Of wat dacht je van de elzensingels?

Aan de westzijde, daar waar je aankomt met de boot, vind je natuurgebied de Noordsvaarder. Een gevarieerd gebied bestaande uit grote zandvlaktes, kwelders, stuifduinen en verschillende valleien.

In deze valleien groeien diverse zeldzame plantensoorten, zoals de groenknolorchis en vleeskleurige orchis. Vanaf het fietspad bij de Walvis fiets je langs de Noordsvaarders, door de duinen via het bos richting het Noordzee strand bij West aan Zee. Onderweg kom je langs grazende koeien, paarden, polders en kwelders!

Aan de oostzijde, helemaal aan de andere kant van het eiland, vind je natuurreservaat de Boschplaat. Je vindt er een uitgestrekt kweldergebied, in de zomer paarse vlaktes met lamsoor, het grootste natuurlijke bos van de Waddeneilanden (Berkenvallei) en duizenden vogels. 

Op de Boschplaat broeden zo'n 65 verschillende vogelsoorten. Onder andere de zilvermeeuw, de kleine mantelmeeuw en lepelaar. Aan de strandkant broeden strandplevieren en je kunt er verschillende soorten sterns spotten, waaronder de zeldzame dwergstern. Fantastisch om heen te fietsen en de route daarna wandelend voort te zetten.

Een ontzettend mooi fietspad, dat je absoluut niet mag overslaan wanneer je op Terschelling bent. Fietsend over de Waddendijk heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee. De Waddenzee is uitgeroepen tot werelderfgoed omdat het een uniek en ongeëvenaard dynamisch landschap is.

Het verschil tussen eb en vloed is fantastisch en het is leefgebied voor 10.000, vaak zeldzame, plant- en diersoorten. Daarnaast wordt de dijk begraasd door schapen en lammeren en is het een walhalla voor vogelliefhebbers. Op de route is geen luwte en er zijn geen schuilplaatsen. Verstandig is het dus om van te voren even naar de weersverwachting te kijken.

Naast de prachtige natuur vind je op het eiland verschillende dorpen. Met de boot kom je aan in de grootste en oudste nederzetting: West-Terschelling. Daarop volgend vind je van oost naar west de dorpen Midsland, Landerum, Formerum, Lies, Hoorn en Oosterend. Ook vind je op het eiland nog enkele kleine terpachtige nederzettingen zoals Kaart, Kinnum en Seeryp.

West-Terschelling en Midsland zijn de grootste en de dicht bebouwde dorpen. In de dorpjes vind je verscheidende lokale winkeltjes, galerieën en restaurantjes. Gezellig om even te lunchen en door heen te struinen. Alvast in de stemming komen? Bestel dan online het gratis boekje 'Bestemming Terschelling'. Hierin worden alle dorpjes, winkeltjes en restaurantjes uitgelicht

Voor de echte sportievelingen is er een mountainbike of zelfs een fatbike; een fiets met extreem dikke banden zodat hij geschikt is voor op het strand. Deze fatbike kun je huren bij een van de fietsverhuurders, maar je kunt ook een excursie boeken met bijvoorbeeld Eilandmeisje. Met de fatbike ga je over het strand richting het Drenkelingenhuisje. Onderweg vertelt Eilandmeisje allerlei verhalen over het eiland en de natuur. 

Soorten fietsen en fietsverhuurders

Fietsen kan op het eiland op verschillende soorten tweewielers. Voor ieder wat wils. Als de wind is gaan liggen heb je aan een aantal versnellingen genoeg. Liever iets meer gemak? Kies dan voor een elektrische fiets. Of ga voor een tandem: gezellig met zijn tweeën op een fiets! Natuurlijk kunt u ook uw eigen fiets meenemen.

Voor de echte sportievelingen is er een mountainbike of zelfs een fatbike; een fiets met extreem dikke banden zodat hij geschikt is voor op het strand. Deze fatbike kun je huren bij een van de fietsverhuurders, maar je kunt ook een excursie boeken met bijvoorbeeld Eilandmeisje. Met de fatbike ga je over het strand richting het Drenkelingenhuisje. Onderweg vertelt Eilandmeisje allerlei verhalen over het eiland en de natuur. 

Meer inspiratie & overnachten:

Enthousiast geworden? Een overnachting boeken kan op verschillende manieren. Of boek een speciaal arrangement. Met het jut-arrangement geef je jouw vakantie bijvoorbeeld een extra dimensie. Met het jut-arrangement is de fietshuur inbegrepen en krijg je verschillende juttasjes. Hiermee kun je helpen het strand van oa. Terschelling schoon te houden!