Ga naar inhoud

Fietsen op Terschelling

Per fiets is bij uitstek de ideale manier om het eiland Terschelling te ontdekken. Het eiland staat bekend om haar prachtige en vooral gevarieerde natuur. Door de onderscheidende landschapstypes ben je gegarandeerd van een zeer diverse fietstocht. Je fietst zo van de duinen het bos in, via de polders en kwelders naar de dijk. Of wat dacht je van de elzensingels?

5 fietsroutes met unieke thema's

Bekijk hieronder 5 fietsroutes met elk een uniek thema. In deze boekjes staan aanwijzingen voor de route met bij elk punt een achtergrondverhaal. Bestel ze hier.

5 mooie fietsroutes op Terschelling

Voor de fietsers die niet gebonden willen zijn aan een route, maar op de bonnefooi door de natuurgebieden of de dorpen willen fietsen, hebben we hier 5 tips op een rijtje gezet.

Aan de westzijde, daar waar je aankomt met de boot, vind je natuurgebied de Noordsvaarder. Een gevarieerd gebied bestaande uit grote zandvlaktes, kwelders, stuifduinen en verschillende valleien.

In deze valleien groeien diverse zeldzame plantensoorten, zoals de groenknolorchis en vleeskleurige orchis. Vanaf het fietspad bij de Walvis fiets je langs de Noordsvaarders, door de duinen via het bos richting het Noordzeestrand bij West aan Zee. Onderweg kom je langs grazende koeien, paarden, polders en kwelders.

Aan de oostzijde, helemaal aan de andere kant van het eiland, vind je natuurreservaat de Boschplaat. Je vindt er een uitgestrekt kweldergebied, in de zomer paarse vlaktes met lamsoor, het grootste natuurlijke bos van de Waddeneilanden (Berkenvallei) en duizenden vogels. 

Op de Boschplaat broeden zo'n 65 verschillende vogelsoorten. Onder andere de zilvermeeuw, de kleine mantelmeeuw en lepelaar. Aan de strandkant broeden strandplevieren en je kunt er verschillende soorten sterns spotten, waaronder de zeldzame dwergstern. Fantastisch om heen te fietsen en de route daarna wandelend voort te zetten.

Een ontzettend mooi fietspad, dat je absoluut niet mag overslaan wanneer je op Terschelling bent. Fietsend over de Waddendijk heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee. De Waddenzee is uitgeroepen tot werelderfgoed omdat het een uniek en ongeëvenaard dynamisch landschap is.

Het verschil tussen eb en vloed is fantastisch en het is een leefgebied voor 10.000, vaak zeldzame, plant- en diersoorten. Daarnaast wordt de dijk begraasd door schapen en lammeren en is het een walhalla voor vogelliefhebbers. Op de route is geen luwte en er zijn geen schuilplaatsen. Verstandig is het om van te voren even naar de weersverwachting te kijken.

Naast de prachtige natuur vind je op het eiland verschillende dorpen. Met de boot kom je aan in de grootste en oudste nederzetting: West-Terschelling. Daarop volgend vind je van west naar oost de dorpen Midsland, Landerum, Formerum, Lies, Hoorn en Oosterend. Ook vind je op het eiland nog enkele kleine terpachtige nederzettingen zoals Kaart, Kinnum en Seeryp.

West-Terschelling en Midsland zijn de grootste en de dicht bebouwde dorpen. Hier vind je verscheidene lokale winkels, galerieën en restaurants. Gezellig om even te lunchen en door heen te struinen. Alvast in de stemming komen? Bestel dan online het gratis boekje 'Bestemming Terschelling'. Hierin worden alle dorpen, winkels en restaurants uitgelicht.

Soorten fietsen en fietsverhuurders

Fietsen kan op het eiland op verschillende soorten tweewielers. Voor ieder wat wils. Als de wind is gaan liggen heb je aan een aantal versnellingen genoeg. Liever iets meer gemak? Kies dan voor een elektrische fiets. Of ga voor een tandem: gezellig met zijn tweeën op een fiets. Liever iets sportiever? Huur dan een mountainbike of fatbike. Natuurlijk kun je ook een eigen fiets meenemen.

Meer inspiratie & overnachten

Enthousiast geworden? Een overnachting boeken kan op verschillende manieren.