Ga naar inhoud

Doen in de winter

Of er nou een dikke laag sneeuw ligt of het winterse weer op zich laat wachten, op Terschelling is altijd wat te doen. Ieder seizoen ziet er anders uit en zijn er genoeg activiteiten waardoor je je nooit verveelt. Of je het jaar nou goed wilt afsluiten of het nieuwe jaar ontspannen wilt beginnen, alles is mogelijk. Rond de kerstdagen zijn er verschillende markten en speciale winterwandelingen. Enthousiast geworden? Vind hier meer informatie.

 

 

 

Ga op pad en ontdek de mooie natuur in de winter. Op de (witte) uitgestrekte stranden of in de frisse bossen zie je de mooiste dingen tijdens een lange winterwandeling. Stippel je wandelroute uit met behulp van het wandelboekje en ga erop uit. Als beloning natuurlijk een mok warme chocolademelk met slagroom bij een van de strandtenten. Ook kun je op pad met eilandmeisje Joon tijdens een Schemerwandeling. Fris? De Terschelling mutsen houden je warm. 

Aan het einde van maart, wanneer de winter eigenlijk al is afgelopen, vindt het grote wandelevenement de Fjoertoer plaats. Door het donker loop je de speciaal uitgezette route. Voor kinderen en hun (groot)ouders is de Lytse Fjoertoer uitgezet, die plaatsvindt op de avond voor de echte Fjoertoer. 
 

In de wintermaanden blijft het mogelijk om het hele eiland te verkennen en ook het meest oostelijke punt te bereiken. Ga mee op excursie in de strandbus naar het Drenkelingenhuisje en luister naar de spannende verhalen die de chauffeur te vertellen heeft over het stranden van schepen en verschillende reddingsacties die hebben plaats gevonden. Krijg hiermee een beeld over hoe het levende strand een belangrijke rol heeft gespeeld voor eilanders en welke natuurschoonheden het iedere dag brengt. Wanneer de weersomstandigheden het toe laten, is het natuurlijk mogelijk om uit te stappen en het strand zelf te ervaren.

Een andere route in gedachten? In de winter is het mogelijk om tijdens een privérit over het strand te rijden met een eigen chauffeur, lekker warm en droog. Bij beter weer is een winterse huifkartocht de ideale manier om over het eiland te gaan, uiteraard inclusief de benodigde dekens voor extra warmte. Een andere manier om zelf actief bezig te zijn is te paard, variërend van een beginners- tot gevorderdenrit. Ga in galop over het strand of rustig door het bos. En met de Terschelling handschoenen heb je nooit meer last van koude handen. 

Slaat het weer helemaal om en blijf je liever binnen? Bezoek een van de musea of bezoekboerderijen. In ’t Behouden Huys kom je meer te weten over de geschiedenis van het eiland en in het Bunkermuseum ontdek je de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. De gekste jutschatten bekijk je in het Wrakkenmuseum en over de natuur van Terschelling leer je in het Natuurmuseum. Of ga naar een bezoekboerderij en aai bijvoorbeeld een koe of een schaap.  

Ook kun je in de straten van West-Terschelling, Midsland en om Oost op zoek naar mooie souvenirs en cadeaus, voor bijvoorbeeld onder de kerstboom. Denk aan gegraveerde Terschelling wijnglazen of lokale lekkernijen.

Rondom de kerstdagen is er van alles te beleven op het hele eiland. Van speciaal georganiseerde excursies tot aan winterse wandelingen en kerstmarkten. Bij huifkarbedrijf Terpstra in Hoorn bezoek je de levende kerststal in de kerstvakantie. Verschillende huifkartochten en wandelingen in combinatie met snert, appelflappen en glühwein geven je dat ware kerst- en eilandgevoel tegelijkertijd. Op tweede kerstdag wandel je de calorieën van het kerstdiner eraf tijdens de Kerstwandeltocht

Op 29 december wordt 2021 (onder voorbehoud) goed afgesloten tijdens de Midwintermarkt in Midsland. Gezellige muziek, lekkere hapjes en drankjes en leuke kraampjes zorgen voor ultiem plezier. Tijdens oud en nieuw liggen er in de haven en de jachthaven van West-Terschelling allerlei verlichte schepen. Een gezellig gezicht tijdens een avondwandeling door West.

Om 2022 fris en fruitig te beginnen is er voor de echte bikkels op 1 januari de Nieuwjaarsduik in de Noordzee. Op zoek naar een iets rustigere start? Ook zijn er genoeg wellness faciliteiten die het mogelijk maken om compleet tot rust te komen. 

 

 

 

Meer inspiratie