Ga naar inhoud

Proef de lokale smaken van Terschelling

Eilanderproducten

De natuur levert allerhande lekkers, dat weet de Terschellinger al sinds eeuwen. Dat begint met vis en schelpdieren, de zilte groenten als extra smaakmakers, wilde kruiden en natuurlijk de beroemde bessen. In biologische sappen, ijs, jam, thee of gebak; de cranberry is niet meer weg te denken van de eettafel. Maar ook vlees, kaas en bier is het lekkerste ‘van hier’. Juist omdat de natuur ons zoveel biedt, maken we graag producten met lokale ingrediënten.
Kom proeven en neem wat lekkers mee om thuis nog even na te genieten.

Kaas en ijs van eilander melk

Bezoek de Terschellinger boerderijen die open zijn voor publiek. Iedere boerderij heeft zijn eigen charme en eigen producten. Zoals bijvoorbeeld (schapen)kaas en ijs.

Bier van het eiland

Proef van de twee verschillende soorten eilander bieren. Schoemrakker (West-Terschelling) en Scelling. Daarnaast zijn er ook verscheidene eilander ‘bitters’ en likeuren zoals Juttersbitter, Syltje, en natuurlijk cranberrylikeur en cranberrywijn. Ga langs bij de brouwerijen en slijterijen.

Zilte eilanderproducten

Op een eiland zijn zilte producten natuurlijk niet te missen. Ga bijvoorbeeld het wad op met Flang en proef en/of kook er je eigen zilte gerecht mee. Of raap je eigen oesters op het wad onder het genot van een glaasje prosecco met de Oesterfabriek. Of wat dacht je van speciale zilte groenten die verbouwd worden op het eiland? Ga langs bij de Zilte Smaak of haal ze bij de winkel ’t Lokaal.

Honing van het eiland

Bijenhoning: nog een Terschellinger product uit de vrije natuur. De gevarieerde begroeiing van het eiland zorgt voor verschillende soorten honing. Te koop bij bijvoorbeeld ’t Lokaal en De Bionier. Bij Pluktuin Groenhof pluk je daarnaast je eigen fruit (aardbeien, rode bessen, etc) en bloemen. Kom alles te weten over bijen bij het Bijenpark.

Terschellinger bakker- en slagersproducten

De lokale bakkers en slagers hebben hun eigen specialiteiten. Denk bijvoorbeeld aan Terschellinger (opgespoten) pondkoek, Terschellinger potjekoek, eilander rund- en lamsvlees en cranberryworst. Of ga langs bij koffiebranderij ‘De Ouwe Smidte’ en haal je eigen koffie.

Cranberries

De cranberries kunnen natuurlijk niet ontbreken in het lijstje met eilander-producten. Overal op het eiland vind je ze in allerlei verschillende gedaanten. Gespecialiseerd op de cranberry zijn Koffie & Theehuys de Bessenschuur en de Cranberry Lekkernijwinkel. Maar ook bij tal van andere winkels vind je ze.

Supermarkten

De eilanderproducten vind je ook bij de meeste supermarkten op het eiland. Vergeet daarbij niet een bezoekje te brengen aan de biologische supermarkt ‘De Bionier’ (West-Terschelling) en de natuur- en biologische winkel ‘Pur Sang’ (Midsland).