Jutten op Terschelling

Jutten wordt op Terschelling al meerdere eeuwen gedaan. Vroeger wanneer er schepen aanspoelden aan de kust, werd er wekenlang fanatiek door eilanders gejut. Hout, wijn, koffiebonen. Ieder soort handelswaar dat verscheept werd over zee was welkom, vooral in de tijd waar er nog geen sprake was van toerisme.

Milieujutten

Recent is gebleken dat behalve kostbare schatten, ook minder mooie dingen aanspoelen via de zee. Door de hoeveelheden rommel die terecht komt op de stranden is een nieuwe vorm van strandjutten verschenen, namelijk het milieujutten.

Heb je zin om mee te jutten? Neem contact op met stichting de Milieujutter voor een afspraak en ga mee op excursie. Liever alleen jutten? Haal een afvalzak bij een strandovergang en plaats deze na afloop bij een strandpaal, waar het vervolgens wordt opgehaald.

JutXL: Samen voor een schone kust

Ben je geïnteresseerd in de wilde natuur van Terschelling en wil je je inzetten voor een schoner milieu? JutXL start op 25 september 2021 in de vroege ochtend en gaat door tot het einde van de avond. Dit eenmalige event biedt diverse mogelijkheden voor de enthousiaste jutter om het hele eiland te ontdekken en tegelijkertijd mooier en schoner achter te laten.

Tijdens de verschillende activiteiten die worden georganiseerd komt van alles aan bod en is er veel mogelijk. Op het wad of langs het strand, te voet of per voertuig, in de vroege ochtend of juist ’s avonds laat.

Fietsroute Jutten

Wil je alles te weten komen over de geschiedenis van het jutten? Een speciale fietsroute is uitgezet die je leidt langs de opmerkelijkste plekken welke gelinkt kunnen worden aan het jutten. Ook word je meegenomen door de historie van diverse schipbreuken die hebben geleid tot de mooiste en soms meest gekke vondsten.

Nieuw! De Terschellinger juttocht

Kinderen hoeven niet achter te blijven en kunnen gerust mee op zoek naar te gekke jut vondsten. Op kleine schaal is de nieuwe Terschellinger juttocht een goeie manier om de natuur van het eiland te ontdekken. Verzamel alles wat je in de natuur vindt of plukt en stop dit in de reageerbuisjes om er een compleet geheel van te maken.

Zo zorg je zelf voor jouw eigen originele souvenir! Let wel op dat niet alles in de natuur geplukt mag worden en er zelfs beschermde plantsoorten zijn. Gebruik dus daarom je creativiteit!

Meer inspiratie