Ga naar inhoud

Dark Sky Terschelling

Op Terschelling is zo weinig lichtvervuiling dat je er nog echte duisternis vindt. Dit is de reden dat natuurgebied 'De Boschplaat' als eerste gebied van Nederland is vernoemd tot 'Dark Sky Park'. Het eiland behoort daarom officieel tot één van de meest donkere plekken van de wereld. Een predikaat om trots op te zijn!

1. Wat heb je nodig?

Door de minimale lichtvervuiling vind je op de Boschplaat nog echt donkere nachten. Met helder weer en weinig maanlicht (bekijk hier de maankalender) zijn de sterren daardoor bijvoorbeeld extreem goed zichtbaar. Beleef het zelf! Het enige dat je nodig hebt zijn je ogen en eventueel een verrekijker. Daarnaast kun je een planisfeer gebruiken om sterren te kunnen benoemen en/of sterrenbeelden te herkennen.

2. Beste tijd om sterren te kijken 

De beste periode om sterren te kijken is wanneer het 'nieuwe maan' is. Hierdoor heb je geen last van het maanlicht en zijn ook de zwakkere sterren zichtbaar.

3. Beste plekken om sterren te kijken

De beste plekken op Terschelling om sterren te kijken liggen tussen het Formerumer bos en de Boschplaat. In het bos wordt het kunstmatige licht geblokkeerd door de bomen. Het meest bijzonder is toch op de Boschplaat. Bovenop de hoge duintoppen kijk je van horizon naar horizon en overzie je de helft van het heelal.

Door het toenemende gebruik van licht wordt de lengte van een echt donkere nacht steeds korter. Dit is niet alleen slecht voor het ritme van de mens, maar ook voor het natuurlijke ritme van de natuur. Wat kunt u zelf doen?

Doe het licht uit. In ieder geval in de ruimtes waar u niet bent. Check daarnaast de tuin- en buitenverlichting. Staan deze de hele nacht aan en zijn ze echt noodzakelijk? Vervang ze indien nodig voor lampen die in ieder geval niet naar boven schijnen. Check daarna de buurt waarin je woont. Sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinnen, reclameborden, etc. Een plek gevonden waar het licht 's avonds volgens jou uit kan? Ga in gesprek. Op Nacht van de Nacht vind je tips op welke manier dat het makkelijkst kan.

Meer inspiratie

Je ontdekt de magische sterrenhemel zelf of bijvoorbeeld met een gids. Mogelijkheden ten over. Ga lopend, met de strandbus of per huifkar.

Meer informatie: www.darkskyterschelling.nl