Ga naar inhoud

Slechts 1 dag op Terschelling: Wat is er te doen?

Een dagje op en neer naar Terschelling, wat mag je echt niet missen? Er is zoveel moois om te zien, wij maakten een selectie.

 

Het ware eilandgevoel beleef je op Terschelling. Het eiland heeft zoveel te bieden dat een dag eigenlijk te kort is.
Je komt aan met de boot in het dorp West-Terschelling, hier vind je een gezellige dorpskern met verscheidene winkels en restaurants. Strijk ergens neer voor een kop koffie met cranberrygebak en vergeet natuurlijk niet om een foto te maken van (of met) de Brandaris (de vuurtoren op het eiland).

Lekker uitwaaien

Wanneer je een lichte bodem hebt gelegd, huur je een (elektrische) fiets. Vervolgens volg je het fietspad (een plattegrond vind je bij de VVV) langs de west-kant van het eiland. Je fietst hier door het afwisselende landschap van duinen en bos richting West aan Zee/Midsland aan Zee. Nog geen trek of de wind in de rug? Fiets dan helemaal door naar het oosten van het eiland: Oosterend. Dit is vanaf West-Terschelling ruim 12 kilometer.

Hier kun je even lekker uitwaaien op het breedste strand van Nederland. Of zoek een duinpan op en geniet van de beschutting in de duinen. Ga op juttocht naar mooie strandvondsten of verzamel juist het afval dat je op het strand vindt. Wanneer je bent uitgewaaid is het tijd voor een goede lunch bij één van de strandtenten (openingstijden zijn verschillend per seizoen). In de strandtenten hebben ze ook speciale vuilniszakken om strandafval in te verzamelen. 

Bezoek het dorp Midsland

Nog geen trek of is het tijd om verder te gaan? Fiets dan door naar het dorp Midsland. Ook hier vind je een gezellige dorpskern met winkels, galerieën en restaurants. Haal hier bijvoorbeeld je eigen koffiemelange bij de Oude Smidte, een goed boek bij Rozenberg of ga op zoek naar een aandenken van het eiland bij de juwelier.

Terug naar West-Terschelling fiets je buitendijks via het fietspad langs de wadkant (zuidkant) van het eiland. Afhankelijk van het seizoen en getij, zie je hier de mooiste vogels. Daarnaast grazen er schapen op de dijk en heb je een wijds uitzicht over de Waddenzee met al haar (zeil)schepen. De Waddenzee staat zelfs op de Werelderfgoedlijst, dat mag je niet missen natuurlijk.

Beklim het Seinpaalduin

Bij terugkomst in West-Terschelling kun je wachtend op de boot nog het Seinpaalduin oplopen. Dit hoge duin is te bereiken via een trap of via het langzaam klimmende rolstoelpad. Boven op het duin heb je een wijds uitzicht over dorp West-Terschelling, de Waddenzee, een stukje Noordzee en met goed weer zie je zelfs Vlieland en Harlingen liggen. Pak in het dorp nog ergens een terrasje voor een lokaal biertje en verwen jezelf met een paar bitterballen of een portie nachos. 

Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te beleven op het eiland. Er zijn diverse musea (leuk voor als het iets minder weer is) en excursies (bijvoorbeeld naar de zeehonden of met de strandbus naar het drenkelingenhuisje). Of volg een van de prachtige wandelroutes over het eiland. Bijvoorbeeld over de Boschplaat, het natuurreservaat aan de oost-kant van het eiland. Genoeg mogelijkheden.

Zie ook

Ook spontaan zin in een dagje Terschelling? Rederij Doeksen heeft een speciaal fietsdagarrangement. Met fietshuur, een VVV-pakketje èn waarmee je 10% korting op de horeca aan boord van de veerdienst krijgt.

Een dagje Terschelling toch echt te kort? Bekijk alle overnachtingsmogelijkheden. Van camping tot aan huisjes en van hotel tot aan glamping.