Ga naar inhoud

Kunst op Terschelling

Dat het eiland een grote inspiratiebron is voor vele kunstenaars en kunstmakers wordt wel bewezen tijdens het festival Oerol. Buiten Oerol om is er het hele jaar door ook een hoop eilander kunst te vinden. Interessant om te bezoeken en te bekijken.

Galerieën

Op Terschelling vind je verscheidene galerieën en afwisselende exposities van/door Terschelling geïnspireerde gerenommeerde beeldende kunstenaars. Maar het zijn ook de adressen voor leuke en bijzondere kunstcadeautjes, glaskunst en keramiek.

 

Exposities

Ook op minder voor de hand liggende plekken zijn de mooiste pareltjes te vinden. Breng  bijvoorbeeld (in de zomer) een bezoekje aan Zelfpluktuin Groenhof waar beelden tentoon staan gesteld van Jan Rodrigo.

Natuurlijk hebben ook de plaatselijke winkels kunst in de schappen. Denk aan ansichtkaarten gemaakt door eilander kunstenaars (bijvoorbeeld Photography by Marjolein en Studio Tosca), eilander sieraden en bijvoorbeeld kleine kunstwerkjes van ‘DAAN’. 

Eilander kunstenaars

Bij vele kunstenaars is het ‘eiland-gevoel’ goed terug te vinden in het werk. Een mooi voorbeeld is Marcel van Berkel. Marcel vestigde zich in 1974 op Terschelling waar hij, na zijn pensionering in 1997 fulltime houtdraaier-vormgever werd. Hij laat zich inspireren door de glooiingen van het landschap en de golvende structuren van de (Wadden)zee. Zijn atelier is te vinden in Striep.

Ook Claudia Hek is een bekende naam. Haar atelier vind je in West-Terschelling, maar haar werk vind je ook elders door het land. Zo ontwierp ze in 2012 bijvoorbeeld een platenhoes voor de Golden Earring. Haar werk heeft voornamelijk kenmerken uit de rock 'n roll en tattoo-wereld. Andere namen van Terschellinger kunstenaars zijn Karin Miedema, Frans Schot en Irina Filtzer. Een overzicht van alle kunstenaars vind je hier. 

Juweliers

De elementen van de natuur op het eiland komen ook terug in het werk van de eilander juweliers. In hun kleine kunstwerkjes kom je het eiland letterlijk tegen; in de vorm van schelpen, het drenkelingenhuisje en de De Brandaris. Minder voor de hand liggend zijn bijvoorbeeld de ringen met Terschellinger zand van de Terschellinger Goud- en zilversmid in Midsland. Bij De Dag (West-Terschelling) vind je naast prachtige eilandersieraden, ook de glaskralen van Carolien Schot en keramiek van Marianne Bilsen. 

 

Meer te zien

Benieuwd naar wat er nog meer te beleven is op het eiland?
Bekijk hier wat je in ieder geval niet mag missen op het eiland en boek alvast je volgende overnachting.