Bunkers op Terschelling

Over het hele eiland zie je de sporen van een bewogen geschiedens: De Bunkers. Op het strand, in het bos, als vakantiewoning, je ziet ze op allerlei plekken. Een paar van deze imposante betonnen bouwwerken zijn in oude staat hersteld. Stap terug in de geschiedenis en kom meer te weten over het verhaal van Terschelling.

Tigerstelling

West-Terschelling speelde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. Hier vind je de Tigerstelling, een bunkercomplex waar de strijd in de luchtoorlog boven de Waddeneilanden weer zichtbaar is gemaakt. In het bezoekerscentrum geven maquettes en een film een levendig beeld van de functie van deze 'radarstelling'. Met de bunkerkaart loop je langs de imposante bouwwerken op het terrein en speciaal voor kinderen is er een leerzaam speurboekje. Kaartjes voor het bezoekerscentrum (zonder rondleiding) zijn zonder reservering voor 5 euro verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum.

Rondleidingen met gids

De gids brengt je in het hart van een aantal opnieuw ingerichte bunkers. Hier ervaar je het leven in een bunker en hoor je over de dreigingen in de oorlog. Op de rondleidingen kunnen maar 16 personen mee. Reserveer dus snel een kaartje.
De rondleidingen duren twee uur en zijn minder geschikt voor kleine kinderen. De excursie vraagt veel loopwerk.

Overnachten

Ook elders, op het midden en het oosten van het eiland, zijn bunkers te vinden. In de duinen van Formerum, op het strand en in het bos bij Hoorn. Bijvoorbeeld bij de Folkshegeskoalle, de enige nog actieve Volkshogeschool van Nederland. Daar zijn zelfs slaapzalen op de fundamenten van bunkers gebouwd en is er een bijzondere torenkamer.

Wandelingen

Staatsbosbeheer heeft op Terschelling een speciale Bunkerwandelroute uitgezet, van West naar Formerum aan Zee. Je loopt een route van 13 kilometer door bos en duin langs de historisch bunkers van de Atlantikwall. Bekijk en download hier de wandelkaart en routebeschrijving. Deze route lopen en een of meerdere nachten verblijven op ons prachtige eiland? Kijk wat er vrij is en maak direct een reservering

Meer inspiratie