Bunkers op Terschelling

Zaterdag 25 mei is het Nationale Bunkerdag. Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kollossen gesloten voor het publiek, maar op zaterdag 25 mei van 10:00 tot 17:00 uur zijn bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden voor een dag geopend!

Ook de Tigerstelling Terschelling doet dit jaar weer mee. Kaarten zijn vanaf 16 mei (en op de dag zelf) verkrijgbaar bij het infocentrum (Tigerpad 5, West-Terschelling) voor €6,00. Op deze dag kun je onder andere in de Bertha commando bunker, de luchtafweerbunker en in de speciaal voor deze dag geopende 'Bekleidungskammer".

Tigerstelling

Over het hele eiland zie je de sporen van een bewogen geschiedens: De Bunkers. Op het strand, in het bos, als vakantiewoning, je ziet ze op allerlei plekken. Een paar van deze imposante betonnen bouwwerken zijn in oude staat hersteld. Stap terug in de geschiedenis en kom meer te weten over het verhaal van Terschelling.

Terschelling speelde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. Verdeeld over het eiland vind je daarom tal van bunkers. De meeste vind je op op West-Terschelling, onder de naam 'Tigerstelling'; een bunkercomplex van zo'n vijfentachtig bunkers. De radarstelling 'Tiger' werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om het luchtruim in de gaten te houden. In het luchtruim werd namelijk een hevige strijd gevoerd tussen de geallieerde en de Duitse luchtmachten. Om de bommenwerpers die vanaf Engeland aankwamen zo snel mogelijk waar te nemen, bouwde ze tientallen observatieposten en radarstellingen. 

Rondleidingen met gids

Vier van de vijfentachtig bunkers zijn aangewezen als projectbunkers, welke een museale functie hebben gekregen. Hierin kun je zien hoe de bunkers tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt. Deze bunkers zijn alleen te bezoeken met een gids. Tijdens de rondleidingen met de gids ga je in het hart van een aantal opnieuw ingerichte bunkers. Hier ervaar je het leven in een bunker en hoor je over de dreigingen in de oorlog. Kaartjes voor zo'n rondleiding koop je hier! 

Het bezoekerscentrum is dagelijks te bezoeken. In het bezoekerscentrum geven maquettes en een film een levendig beeld van de functie van deze 'radarstelling'. Met de bunkerkaart loop je langs de imposante bouwwerken op het terrein en speciaal voor kinderen is er een leerzaam speurboekje. Kaartjes voor het bezoekerscentrum (zonder rondleiding) zijn zonder reservering voor 5 euro verkrijgbaar bij de ingang.

De rondleidingen duren twee uur en zijn door het ontbreken van liften in de bunkers en de vele (stijle) trappen ongeschikt voor invaliden. Het bezoekerscentrum is wel te bezoeken! 

Overnachten

Ook elders, op het midden en het oosten van het eiland, zijn bunkers te vinden. In de duinen van Formerum, op het strand en in bijvoorbeeld in het bos bij Hoorn. Bij de Folkshegeskoalle, de enige nog actieve Volkshogeschool van Nederland vind je de 'Toer'. Een voormalig afweergeschut uit WOII. Ook zijn er slaapzalen op de fundamenten van bunkers gebouwd en is er een bijzondere torenkamer. Met het Bunker Arrangement boek je zelf een overnachting in de Folkshegeskoalle!

Wandelingen

Op het eiland vind je verschillende wandel- en fietsroutes langs de bunkers. Staatsbosbeheer heeft bijvoorbeeld een speciale bunkerroute uitgezet van West-Terschelling naar Formerum aan Zee. Je loopt een route van 13 kilometer door het bos en duin langs de historische bunkers van de Atlantikwall (download hier de wandelkaart en routebeschrijving). Liever een iets kortere wandeling? De 'Bunkers van Terschelling' is een wandelroute van ongeveer 2 uur (7 kilometer). Deze begint en eindigt op West-Terschelling en komt oa. langs het bunkermuseum! Dit wandelboekje vind je hier!

Meer inspiratie